• Onze locatie

  Merwedeweg 6a
  3621 LR Breukelen

  Routebeschrijving
 • Stuur ons een bericht

 • Neem direct contact op

 • Volg ons op socialmedia

Lichtkleur

Bij Gruppo Corso helpen wij u graag met de keuze van uw lamp. Hierbij moet gelet worden op de Kelvin en CRI waardes. Onderstaand geeft aan wat dit inhoud en aan de hand van voorbeelden kunt u de lamp kiezen die bij uw omgeving past.

 

Bij het kiezen van een lamp is het belangrijk om te letten op de kleurtemperatuur. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager dit aantal is, hoe warmer de kleur van de lamp. Dit is te zien in onderstaande afbeelding.

Werkverlichting

Een kleurtemperatuur tussen de 3000 en 4000K wordt vooral op de werkvloer gebruikt. Op oude / conventionele tl-buizen staat altijd een kleurcode aangegeven die deze kleurtemperatuur aangeeft. Hieronder staan een aantal van deze kleurcodes met bijbehorende kleurweergave en toepassing.

 • Kleur 827 extra warmwitte kleur met goede kleurweergave. Toepassing op plaatsen waar een warme, huiselijke sfeer is gewenst. Toepassing in horeca en woonruimten. Kan ook goed worden toegepast in combinatie met SDWT lampen.
 • kleur 830 warmwitte kleur met goede kleurweergave. Toepassing in kantoren en winkels.
 • kleur 835 witte kleur met goede kleurweergave. Toepassing in kantoren en winkels.
 • kleur 840 koelwitte kleur met goede kleurweergave. Toepassing in werkplaatsen, opslagruimtes en bedrijfskeukens.
 • kleur 865 daglicht kleur met goede kleurweergave. Toepassing in werkplaatsen, opslagruimtes.
 • kleur 930 warmwitte kleur met zeer goede kleurweergave. Toepassen waar zeer hoge eisen aan de kleurweergave worden gesteld. Nadeel is dat de lichtopbrengst ca. 20% lager is dan bij kleur 830, waardoor er meer armaturen moeten worden toegepast t.o.v. kleur 830.
 • kleur 940 koelwitte kleur met zeer goede kleurweergave. Toepassen waar zeer hoge eisen aan de kleurweergave worden gesteld. Nadeel is dat de lichtopbrengst ca. 20% lager is dan bij kleur 840, waardoor er meer armaturen moeten worden toegepast t.o.v. kleur 840.

 

CRI en de betekenis

De CRI waarde van licht geeft aan, op een schaal van 0 tot 100, hoe kleuren door het licht worden weergegeven vergeleken met het licht van een referentielichtbron. Hierbij betekent 100 dat het licht van een lamp de kleuren net zo goed weergeeft als de referentielichtbron. Deze referentielichtbron is afhankelijk van de kleurtemperatuur is het zonlicht (kleurtemperatuur > 5000 K) of een zwarte straler zoals een gloeilamp (kleurtemperatuur < 5000 K). De berekening van de index staat beschreven in een publicatie, de CIE 13.3-1995.

De referentielichtbron en lamp in kwestie verlichten 8 referentiekleuren. Hiervan wordt het verschil in kleurweergave berekend en dat resulteert in de CRI index. Dit is een gemiddelde van de indexen van ieder van deze 8 kleuren.

Referentiekleuren (TCS = test color samples) die gebruikt worden (bron Wiki CRI).

De reden dat er wat matte kleuren worden gebruikt is omdat deze een groot deel van alle kleuren van het kleurenspectrum bevatten.

Wat betekent het praktisch?

Een paar voorbeelden:

 

Verlichting van hetzelfde object met licht van verschillende CRI (afkomstig van deze site)

 

Hierboven is te zien dat een hogere CRI (90) waarde het beeld een stuk levendiger doet lijken dan een beeld verlicht met CRI van 50. Lampen met dezelfde CRI waardes zijn echter niet altijd gelijk.

 

We werken bij Gruppo Corso alleen met Philips (incl. garantie) en de beste kleuren voor elke ruimte. Vanwege de garantie van Gruppo Corso heeft u zelf geen risico en zijn wij pas tevreden als u dat ook bent!

 

Kom snel eens kijken in onze Gruppo Corso showroom van 10.000m2! Een kleine greep uit het licht assortiment: Winkelverlichting led3 fase railverlichting en winkelverlichting led spots.

 

 

You can select 5 products only